Mazda Motor Corporation en Fiat Group Automobiles S.p.A. hebben een niet-bindende intentieverklaring getekend voor de ontwikkeling en productie van een nieuwe roadster voor zowel Mazda als Alfa Romeo, die gebaseerd zal zijn op de volgende generatie achterwielaangedreven Mazda MX-5.

Het samenwerkingsprogramma omvat de ontwikkeling van twee verschillende en merkspecifieke lichtgewicht roadsters met achterwielaandrijving met ieder een eigen design en een uitstraling passend bij een icoon. De Mazda en Alfa Romeo varianten zullen elk worden voorzien van hun eigen unieke motoren.

In het programma is vastgelegd dat beide modellen zullen worden geproduceerd in de fabriek van Mazda in Hiroshima, Japan. De start van de productie van de Alfa Romeo is gepland in 2015.

"Eén van de doelstellingen van Mazda Motor Corporation is het aangaan van allianties op het gebied van technologie en productontwikkeling. Deze geplande samenwerking met Fiat is een eerste belangrijke stap in die richting", vertelt Takashi Yamanouchi, Voorzitter van de Raad van Bestuur en President en CEO van Mazda Motor Corporation. "Het is daarnaast bijzonder mooi dat we zullen samenwerken met zo'n prestigieus merk als Alfa Romeo bij de ontwikkeling van een nieuwe roadster, gebaseerd op de MX-5 van de nieuwe generatie. Deze auto is een bijzonder icoon voor Mazda en is, zoals bekend, de best verkochte roadster aller tijden".

"Dit akkoord maakt zonder meer onze betrokkenheid bij het merk Alfa Romeo duidelijk evenals onze vastbeslotenheid om hiervan een wereldmerk te maken", aldus Sergio Marchionne, CEO van Fiat. "Met Mazda als partner zijn we verzekerd van een samenwerking met de algemeen erkend leider in compacte achterwielaangedreven voertuigen, om uiteindelijk een opwindende en stijlvolle roadster in Alfa Romeo traditie en stijl te kunnen leveren. We zijn Mazda erkentelijk voor deze samenwerking en kijken uit naar een vruchtbare en langdurige relatie".

De definitieve overeenkomst zal naar verwachting in de tweede helft van 2012 worden ondertekend.

Mazda en Fiat zijn verder overeengekomen om andere mogelijkheden voor samenwerking in Europa te onderzoeken.

Mazda en Fiat starten samenwerkingsprogramma

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/mazda_corporate/mazda-en-fiat-starten-samenwerkingsprogramma/