Mazda Motorsports heeft vandaag aangekondigd dat het binnenkort raceversies van zijn nieuwe en schone SKYACTIV-D dieselmotor zal leveren aan teams in de Le Mans Prototype 2 (LMP2) klasse van de belangrijkste endurance race ter wereld, de 24 Uur van Le Mans. Het motorenprogramma van Mazda voor Le Mans maakt zijn debuut in de race van volgend jaar. Mazda was de eerste en is nog steeds de enige Aziatische autofabrikant met een overall overwinning in de 24 Uur van Le Mans, in 1991.

"Dit betekent een nieuwe start van onze liefdesrelatie met Le Mans", zegt Jay Amestoy, Vice President van Mazda Motorsports, onderdeel van de Amerikaanse tak van Mazda, Mazda North American Operations (MNAO). "In 1991 schreven we geschiedenis door te winnen met een auto met rotatiemotor. Nu willen we opnieuw naar 'winners circle' met wat wij denken dat de meest geavanceerde en schoonste in serie geproduceerde krachtbron is die deze endurance sport ooit gezien heeft. We doen dat in de huidige stijl van Mazda, met motoren die beschikbaar komen voor levering aan Europese en Amerikaanse teams die deelnemen in de LMP2-klasse van zowel het World Endurance Championship (WEC) als de American Le Mans Series (ALMS)".

De motoren worden gezamenlijk ontwikkeld door Mazda Motor Corporation, Mazda North American Operations en SpeedSource Race Engineering. De eerste dyno tests zijn al geweest en het testen op de baan begint in het najaar van 2012.

Mazda in 2013 terug in 24 uur van Le Mans met SKYACTIV-D dieselmotor

De motoren zijn gebaseerd op het standaardblok van de nieuwe Mazda SKYACTIV-D 2.2-liter dual-stage turbo dieselmotor met vier cilinders. Volgens John Doonan, directeur van Mazda Motorsports bij MNAO, zal de motor "uitstekende prestaties en een laag brandstofverbruik leveren in combinatie met de kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid die nodig zijn om fantastische auto's te produceren en endurance races te winnen."

Masahiro Moro, Executive Officer Mazda Motor Corporation en verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en marketing: "Mazda heeft een gewortelde cultuur van 'nooit stoppen met uitdagingen'. En het was deze mentaliteit die ons 18 opeenvolgende jaren motiveerde tot het racen op Le Mans, tot we uiteindelijk zegevierden in 1991. In feite is dit dezelfde mentaliteit die de basis heeft gelegd voor het scala aan SKYACTIV technologieën zoals we dat nu toepassen in onze nieuwe generatie productieauto's en die werd gerealiseerd dankzij een aantal technologische doorbraken. Ik ben blij dat we onze klanten, die de uitdaging van Le Mans aangaan, deze racemotoren kunnen leveren als onderdeel van een klantprogramma op basis van onze schone SKYACTIV-D dieselmotor".

Dempsey Racing naar verwachting eerste team met SKYACTIV-D racemotor

Als alles volgens plan verloopt zal Dempsey Racing de eerste LMP2 klant voor de Mazda SKYACTIV-D racekrachtbron worden. Coureur en acteur Patrick Dempsey is één van de eigenaren van Dempsey Racing.

Zijn team racet sinds 2007 met een aantal Mazda RX-8'n in de Grand-Am GT-klasse met als hoogtepunt een podiumplaats tijdens de Rolex 24 Uur van Daytona in 2011. Dempsey Racing heeft sinds zijn debuut in de serie voortdurend zijn prestaties verbeterd en heeft het grootste aandeel gehad in de winst van Mazda in het constructeurskampioenschap in de Grand-Am GT in het seizoen 2010.

Met de steun van verschillende partners, zoals Visitflorida.com, heeft Dempsey Racing zijn activiteiten dit jaar verder uitgebreid met een team in de American Le Mans Series, waarin ze deelnemen in zowel de Prototype Challenge (LMPC) als de Prototype 2 (LMP2) klasse en waarmee ze zich voorbereiden op hun komende Le Mans deelname. Op dit moment testen teameigenaar Dempsey en co-piloot Joe Foster hun LMP2-auto in Virginia, terwijl de rest van de sportwagenwereld zich focust op de 80e editie van de 24 Uur van Le Mans, dit weekend.

Dempsey en zijn zakenpartner en co-piloot Foster hebben beiden al eerder deelgenomen aan de 24 Uur van Le Mans in de GT-categorie en staan te popelen om terug te keren in 2013, dan in de LMP2-klasse met de Mazda SKYACTIV-D diesel.

Patrick Dempsey: "Onze langdurige samenwerking met Mazda is fantastisch en we kijken uit naar wederzijds succes in 2013. We richten ons nu op een gedegen voorbereiding en dat is de reden waarom we op dit moment testen met onze LMP2 auto hier in de VS, als voorbereiding op de volgende race in de ALMS. Ons team en onze partners kijken uit naar de samenwerking met de SKYACTIV-D technologie en de geavanceerde groene filosofie die deze technologieën vertegenwoordigen."

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/mazda_corporate/mazda-in-2013-terug-in-24-uur-van-le-mans/