Mazda grijpt tijdens de Milaan Design Week de kans aan om zijn passie te tonen voor schoonheid, zoals deze weerspiegeld is in het bekroonde 'Kodo - Ziel van Beweging' designthema van zijn producten. Ikuo Maeda, Hoofd Design van Mazda Motor Corporation, is samen met twee van zijn belangrijkste designers tijdens dit evenement aanwezig in Italië. Hij presenteert daar een bijzonder maar baanbrekend product om zijn inspiratie te delen met kunstenaars en creatieve professionals uit de hele wereld, een Kodo stoel.

Vanzelfsprekend was Kodo het thema van dit bijzondere product, dat door Maeda en zijn team in Hiroshima ontworpen is en dat in Milaan, in het bijzijn van Peter Birtwhistle en Derek Jenkins, respectievelijk de Chief Designers van Mazda in Europa en Noord-Amerika, onthuld zal worden. In plaats van een auto gaat het in dit geval om een uitdagend meubelstuk: de Kodo stoel. Ondanks het feit dat gaat om een stilstaand object straalt de futuristische Kodo stoel duidelijk beweging uit. Er zijn onderscheidende parallellen te trekken tussen de met veel vakmanschap gebouwde stoel en de nieuwe Kodo-modellen van Mazda, zoals de naar voren hellende houding, klaar om in beweging te komen, alsof opgehoopt energie plotseling vrijkomt. Er zijn ook overeenkomsten in schoonheid en precisie tussen de stoel en de modellen van Mazda, wat de Kodo-ontwerpers zien als het echte gevoel van Japan.

Mazda met Kodo stoel bij Milaan Design Week

"Mazda biedt de Milaan Design Week een breder blikveld. We zijn hier om onze creatieve visie te delen, onze horizon te verbreden en om ons te laten inspireren en, naar ik hoop, anderen te inspireren, in zo'n stimulerende omgeving als deze", zegt Ikuo Maeda, die bij Mazda eindverantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Kodo designthema. "Wij denken dat de aanpak die we hebben gekozen voor het ontwerp van de Kodo stoel de designs van onze toekomstige auto's kan beïnvloeden. We hebben bij Mazda de instelling om elke uitdaging aan te gaan als we geloven dat we iets unieks kunnen creëren. Dat is onze manier om een auto te ontwikkelen".

In feite is de Kodo stoel zeer relevant op verschillende manieren. Naast het verenigen van de beweging en het kunstenaarstalent zoals dat is vastgelegd in Kodo, is de stoel ook een perfecte voorbeeld voor de Salone Internazionale del Mobile, 's werelds meest toonaangevende meubelbeurs en één van de grootste attracties tijdens de Milaan Design Week. De stoel werd onthuld in de pop-up store van Mazda in Milaan, de Mazda Con-Temporary Space (MACS), een bijzondere locatie, die door Mazda in de trendy Zona Tortona van Milaan werd opgezet voor de activiteiten van de onderneming gedurende de Design Week.

Ontworpen rond de thema's 'voortgang' en 'ziel van beweging' huisvest de MACS de nieuwe Mazda6 en een unieke tentoonstelling van Giuliana Cunéaz, een Italiaanse kunstenares wiens artistieke visie in veel opzichten de visie van Mazda weerspiegelt op het gebied van design. De speciaal voor de Mazda pop-up store ontworpen tentoonstelling 'Forma Fluens' van Giuliana Cunéaz maakt gebruik van 3D- en HD-video-installaties als ook van geschilderde schermen, sculpturen, foto's en tekeningen. Hierbij wordt de bezoeker meegenomen op een fascinerende virtuele reis door een veranderend landschap, waarbij nanotechnologie en andere vormen van wetenschap nader worden verkend. De tentoonstelling is nog tot en met 14 april te bezichtigen in de MACS.

Over 'Kodo - Ziel van Beweging'

Het onder leiding van Mazda's Chief Designer Ikuo Maeda ontwikkelde en prijswinnende 'Kodo - Ziel van Beweging' designthema is geïnspireerd op de plotselinge bewegingen van dieren in het wild. Kodo is de ultieme vorm van beweging, vol energie en emotie en symboliseert Mazda's passie voor het produceren van verbluffend moderne en ook bijzonder praktische en verfrissende op de bestuurder gerichte modellen. De nieuwe Mazda6, het tweede productiemodel met Kodo design, won onlangs de prestigieuze 'red dot award 2013' op het gebied van productdesign. Het model was tevens één van de drie finalisten bij de verkiezing tot World Car of the Year Design 2013'. Tot de vele awards die het designthema inmiddels heeft gewonnen behoren onder meer Auto Bild's '2012 European Design Award' voor de Mazda CX-5 compacte crossover SUV, het eerste Kodo productiemodel. En de Mazda Takeri, die diende als basis voor de nieuwe Mazda6, pakte de eerste plaats in de 'Automotive Brand Contest 2012' van de Duitse Design Council in de categorie concept cars.

Over de volledig nieuwe Mazda6

De huidige Mazda6 is Mazda's nieuwe vlaggenschip in het D-segment en beschikt over het volledige scala aan baanbrekende SKYACTIV technologieën onder de ranke Kodo designlijnen. Het model combineert een licht en veilig ontwerp met uiterst efficiënte motoren en transmissies en combineert dat met een dynamische en lineaire rijdynamiek, wat de auto een plezier maakt om in te rijden. Sedan of Sportbreak, de nieuwe Mazda6 biedt een compromisloze mix van toonaangevend brandstofverbruik, premium-segment prestaties en handling en een mooi en ruim interieur.

Over de Milaan Design Week

De Milaan Design Week is een gratis toegankelijk evenement dat kunstenaars en bedrijven een eersteklas platform biedt om ontwerpen te tonen op locaties van hun keuze, door de hele stad. De Milaan Design Week is voortgekomen uit de Salone Internazionale del Mobile, een meubelbeurs die jaarlijks wordt gehouden, sinds 1961. Als grootste evenement in zijn soort ter wereld trekt de Salone momenteel zo'n 2500 exposanten en zo'n 300.000 bezoekers naar het Fiera Milano beursterrein. De edities van de Salone en de Milaan Design Week zijn dit jaar geopend van 9 tot en met 14 april.

Lees meer: http://www.mazda.nl/aboutmazda/news/mazda_corporate/mazda-kodo-stoel/